Toegevoegde waarde

29 november 2020

Een van de initiatiefnemers van Nieuw Wonen Regio Alkmaar is VLIEG Makelaars. Algemeen directeur van de VLIEG Advies Groep Alex Zörner verduidelijkt de meerwaarde voor ontwikkelaar en consument van een benaderbaar platform waar zoekers en brengers elkaar vinden.

De vestigingen van VLIEG in Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard vertegenwoordigen deze brede regio. Als NVM Nieuwbouwspecialist ziet Zörner het belang en de toegevoegde waarde van het platform.
‘Net zo goed als consumenten één compleet informatiekanaal appreciëren, hebben ontwikkelaars ook behoefte aan gebundelde data,’ aldus Zörner. ‘Het platform bedient beide kanten.’ Nieuwbouwplannen worden al in een vroeg stadium aan de consumenten voorgelegd, de belangstelling wordt nauwgezet gemeten. 'Zo vertegenwoordigen wij de vraagzijde van de markt', aldus Zörner. ‘Uiteindelijk bepaalt de consument waar de woningbehoefte ligt. Als ervaren nieuwbouwspecialisten dragen de betrokken makelaars hierin al jarenlang een flinke steen bij. Wij hebben immers het directe contact met de markt. Het platform brengt de markt en de ontwikkelaars dichter bij elkaar.’

[lees verder]
Inmiddels hebben zich duizenden abonnees gemeld voor de algemene nieuwbouwinformatie. ‘Zodra er concrete plannen of nieuws is, verzenden wij een algemene nieuwsbrief naar alle abonnees. Zij kunnen zich specifiek opgeven voor nadere informatie over een project, daarnaast bieden wij de mogelijkheid om de woonwensen te formuleren. Dat is uiteraard niet alleen goed voor de consument, die gerichte informatie proactief in de mailbox mag verwachten. Ook de ontwikkelaars passen deze - overigens geanonimiseerde - gegevens toe om de levensvatbaarheid van toekomstige projecten te toetsen.’ Zörner illustreert met een voorbeeld. ‘In onze regio kunnen we nog best uitwijken naar het buitengebied, waar bijvoorbeeld grondgebonden woningen in het hogere segment kunnen worden gebouwd. Ook hoogbouw is populair bij de ontwikkelaars, om begrijpelijke redenen. Alleen kan blijken dat de behoefte aan starterswoningen vele malen groter is, zowel appartementen als rijwoningen. En dan het liefst zo dicht mogelijk bij de stadskern. Dan komen transformatieprocessen in beeld, en zeer succesvol.’ Zörner duidt op bijvoorbeeld de Ringersfabriek en het project Zuidzicht (de oude Dintra meubelwinkel). ‘Een woonbestemming voor een leegstaand kantoorpand, binnen de Alkmaars omring. Win-win voor de consument en voor de ontwikkelaar.’

Covid-19 zit tot op heden de feestelijke lancering van het platform in de weg. ‘Natuurlijk hadden wij graag iets georganiseerd waarbij ontwikkelaars en gemeenten direct inzicht kregen in de voordelen van het platform. Richting de consument hebben onze nieuwsbrieven gelukkig het bestaan en de voordelen van het platform over het voetlicht gebracht. Vanaf begin maart, toen we live gingen, beperken wij onze informatievoorziening tot gerichte berichtgeving. Kort gezegd, als de abonnee een nieuwsbrief in de mailbox vindt, betreft het echt NIEUWS.’ De campagne richting besluitvormers van de gemeente en zowel lokale als landelijke ontwikkelaars start binnenkort. ‘Het Nieuw Wonen concept is inmiddels in het hele land uitgerold, binnen het werkveld is dat niemand ontgaan. De uitgebreide mogelijkheden op het gebied van interessemeting, datacollectie, maar ook de praktische online inschrijvings- en toewijzingsmodulen bieden direct inzicht en natuurlijk gemak. Voor beide kanten.’ Nieuw Wonen Regio Alkmaar is aangesloten op een reeks platformen waaronder Nieuw Wonen Amsterdam en Nieuw Wonen Haarlem. Ook bij de oprichting van deze platformen heeft VLIEG Makelaars een belangrijke rol gespeeld. Het geloof in de meerwaarde van dit platform is groot en nieuwbouwspecialist Alex Zörner stimuleert waar nodig de groei. ‘Maar,’ geeft hij aan, 'de consument bepaalt of het een groot succes wordt'.

Zörner kan met drie vestigingen in de regio bogen op ruime ervaring met lokale nieuwbouwontwikkelingen. Ditzelfde geldt voor Kuijs Reinder Kakes en Leygraaf Makelaars, die samen ook drie vestigingen hebben in Alkmaar en omgeving. Die krachten zijn nu gebundeld in Nieuw Wonen Regio Alkmaar.