Nieuwbouwhuis? Denk aan deze verzekeringen

11 februari 2020

Is je nieuwbouwhuis net opgeleverd? Dan kun je beginnen met verhuizen en het inrichten van je nieuwe thuis. Maar vergeet het afsluiten van de woonverzekeringen niet. Informatie over verplichte en aan te raden verzekeringen vind je hier!

Opstalverzekering
Een opstalverzekering is verplicht als je een koopwoning met hypotheek hebt. De verzekering moet ingaan op de dag dat je huis wordt opgeleverd. Met een opstalverzekering verzeker je je huis en de daarbij behorende onroerende zaken (zoals een garage) tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand of storm. Koop je een appartement? Meestal sluit de VvE een opstalverzekering af voor het hele gebouw en hoef je dit zelf niet meer te regelen.

Inboedelverzekering
Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De inboedelverzekering dekt schade aan de inboedel van je huis door bijvoorbeeld brand of inbraak. Denk aan kleding, apparaten en meubels.

Aansprakelijkheidsverzekering
Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar absoluut aan te raden. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt aansprakelijkheid voor schade aan personen en spullen. Ook als je de schade niet zelf hebt veroorzaakt, maar je er wettelijk gezien wel aansprakelijk voor bent. Een voorbeeld? De waterschade die bij je onderburen ontstaat door een gesprongen waterleiding in jouw huis.

Overlijdensrisicoverzekering
Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af? Dan wordt er een afgesproken bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden als jij voor een bepaalde datum overlijdt. Dit bedrag kan gebruikt worden voor de aflossing van de hypotheek. Als je samen met je partner een hypotheek afsluit en jullie deze ook alleen samen kunnen betalen, dan ben je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.