Tips voor het verwijderen van bouwvocht

08 februari 2020

Hoera! Je nieuwbouwhuis is opgeleverd. Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met het afwerken van de muren en plafonds. Maar de muren moeten eerst voldoende gedroogd zijn. Lees daarom hier hoe je bouwvocht uit je huis verwijdert.

Een gemiddeld nieuwbouwhuis bevat 3.000 tot 4.000 liter bouwvocht. Dit komt omdat een huis in fases wordt gebouwd. Hierdoor komen de muren in aanraking met regen. Bovendien zit er vocht in de bouwmaterialen (zoals beton). Om bladderende verf en schimmelplekken te voorkomen moet het bouwvocht verwijderd worden voordat je begint met stuken, schilderen of behangen.

Hoe verwijder je bouwvocht?
Warm het huis geleidelijk op. In de eerste week tot 17 graden en daarna elke week een graadje meer, totdat de temperatuur is gestegen tot 20 graden. Ventileer goed en zet ramen, deuren en roosters tegelijkertijd open. Zo ontstaat een goede luchtcirculatie. Verder kun je het mechanische afzuigsysteem van je huis tijdelijk op een hogere stand zetten. Wees voorzichtig met bouwdrogers: deze halen soms te snel te veel vocht uit de muur, waardoor er scheuren ontstaan.

Wanneer is je woning droog?
Dit verschilt per woning. Het hangt namelijk af van de gebruikte bouwmaterialen en van de (weers)omstandigheden tijdens het bouwproces. Een professionele schilder kan een vochtmeting doen om te bepalen of je kunt starten met schilderen. Over het algemeen duurt het ongeveer een jaar voordat het bouwvocht volledig uit de woning is verdwenen. Waarschijnlijk wil je niet zo lang wachten met je muren afwerken. Kies dan bijvoorbeeld voor silicaatverf. Silicaatverf sluit de muur niet af waardoor deze nog verder kan drogen en de verf niet afbladdert.