Woningmarkt: 3 interessante wist-je-datjes

07 februari 2020

Wat jij en de rest van Nederland al weet: de krapte op de woningmarkt houdt aan en de huizenprijzen blijven stijgen. Maar van welke 3 interessante feiten over de woningmarkt ben jij nu nog niet op de hoogte? Lees het hier.

1 Aantal nieuwbouwwoningen stijgt
Volgens de cijfers van het CBS zijn er in 2019 bijna 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd in Nederland. Dat is 6 procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar. De woningvoorraad door nieuwbouw steeg het sterkst in Diemen, namelijk met 9 procent.

2 Piekmomenten verkoop
Er zijn twee piekmomenten in het jaar om een huis te verkopen: het voorjaar en de maand september. In het voorjaar zien alle huizen er aantrekkelijker uit dan tijdens de donkere winterdagen. Bovendien willen mensen vaak de verhuizing en alles daaromheen geregeld hebben in de periode voor de zomervakantie. September is een goed moment om te verkopen omdat mensen in de zomervakantie de rust hebben om beslissingen te nemen over belangrijke zaken zoals de aankoop van een huis.

3 Senioren
De gemiddelde overwaarde van een koopwoning is € 91.400. Maar de hoogte van de overwaarde verschilt per leeftijdsgroep. In de leeftijdsgroep 55 – 65 jaar is de gemiddelde overwaarde een kleine 130.00 euro en 85-plussers hebben gemiddeld zelfs ruim 2 ton overwaarde.