Zó sluit je een hypotheek af bij een nieuwbouwhuis: 3 situaties

27 januari 2020

Heb jij je droomproject gevonden? Dan is het natuurlijk belangrijk om je in de financiering te verdiepen. Lees hier hoe het afsluiten van een hypotheek bij een nieuwbouwwoning werkt en welke 3 situaties er zijn. 

1 De bouw moet nog beginnen 
Als de bouw van je woning nog niet is gestart kun je geen hypotheek afsluiten. Een hypotheekadviseur doet daarom een haalbaarheidscheck en verklaart op basis van jouw financiële situatie of je de woning kunt kopen. Als de haalbaarheidscheck in orde is, teken je vervolgens de koop-/aanneemovereenkomst bij de notaris. De aannemer stelt deze overeenkomst meestal op aan de hand van een modelcontract, maar mag aanvullende overeenkomsten opstellen (bijvoorbeeld dat de bouw pas van start gaat als 70% van de woningen is verkocht). Wanneer de overeenkomst is getekend moet je bouwrente betalen. De aannemer maakt namelijk kosten en jij hebt nog geen hypotheek. De bouwrente over de periode tussen het tekenen van de koop-/aanneemovereenkomst en het passeren bij de notaris, zit niet bij de koopsom inbegrepen en moet je dus zelf financieren.

2 Het bouwproces is begonnen 
Om een hypotheek af te sluiten vraag je een hypotheekofferte aan bij een hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekverstrekkers werken zonder een renteaanbod, maar vaak krijg je na jouw aanvraag een renteaanbod, met daarin het maximale bedrag dat je kunt lenen, de rente, de rentevasteperiode en een overzicht van aan te leveren stukken. Na het ondertekenen van het renteaanbod krijg je een definitief aanbod. Als je deze laatste offerte ook ondertekent is je hypotheek rond. De hypotheekofferte is meestal maar een paar maanden geldig. Let er dus op dat deze lang genoeg geldig is om de periode van inloting tot het passeren bij de notaris te overbruggen. De volgende stap is het tekenen van de leverings- en hypotheekakte: nu staat de hypotheek officieel op jouw naam. Je betaalt nu niet langer bouwrente, in plaats daarvan worden de kosten van de aannemer betaald vanuit je hypotheek.

3 De woning is klaar
Voordelen van een nieuwbouwhuis kopen als deze al klaar is: je ziet de woning al voordat je een hypotheek afsluit, je hoeft niet te wachten op de oplevering en je krijgt meteen de sleutels. Maar er kunnen ook nadelen zijn. Zo kan de aannemer je bijvoorbeeld met terugwerkende kracht bouwrente laten betalen over de gemaakte kosten. Wel is het soms mogelijk om hierover te onderhandelen.